VERWONDERING
Verwondering zou je voor altijd moeten behouden! Dat maakt het leven magisch plezierig en dankbaar. Kijk naar kinderen als ze iets ontdekken...we ontdekken en genieten graag met ze mee, elke dag weer opnieuw, want verwondering zit in het kind, in de natuur, in elke ervaring.
IN HET MOMENT
​
Voor kinderen zorgt de natuur voor veel zintuiglijke ervaringen zoals voelen, ruiken en proeven. De wind langs hun gezicht, de geur van pas gemaaid gras, ruw boomschors, verschillende grasjes en plantjes om aan te voelen. Dit alles draagt bij aan meerwaarde om buiten de vrijheid te krijgen om te spelen. maar ook binnenshuis valt er genoeg te ontdekken, genoeg om je over te verwonderen.
Verwondering in de natuur, in materialen en in het moment. We bieden gepland, maar vaak ook spontaan speelmomenten waarin verwondering in het moment centraal staat. Denk aan bellenblaas, brooddeeg, verf, plaksel, stofjes, veertjes, blokken, spiegels, kiekeboe spelen, science activiteiten, sport, teveel om op te noemen.
​
SOCIAAL- EMOTIONELE ONTWIKKELING
De interacties die bij Eigenwijs plaatsvinden, zowel in de natuur als met de activiteiten die we bieden, raken we de sociaal-emotionele ontwikkeling: ‘Durf ik het bergje/trapje op te klimmen?’ Ja, ik durf dat!’ ‘Heb ik hulp nodig? Durf ik dat te vragen?....’ Of denken ze 'Nee, dit kan ik niet'. Deze gedachte draaien we graag om in 'Ik blijf proberen totdat ik het kan' op een respectvolle manier. Respect voor leeftijd, ontwikkeling en temperament. Dat is goed voor het zelfvertrouwen en ontwikkelen van een sterke mindset. Een kind mag ontdekken waar mogelijkheden en grenzen liggen, want als uiteindelijk iets niet lukt, dan zegt dat niks over het kind maar over leren wat wel of niet lukt. Leren omgaan met teleurstellingen hoort erbij. Hoe we ermee omgaan is cruciaal!
Sociaal-emotioneel heeft met de ik-ontwikkeling te maken, met andere kinderen, met volwassenen en met de wereld om je heen ontdekken. Wij vervullen de rol als begeleider, als veilige haven om te groeien met alle emoties die daarbij de kop op steken.
Wij zijn een voorbeeld, dus we reguleren onze eigen emoties die opkomen ook. Snuf onze huisknuffel laat ook zien hoe hij met emoties en met anderen omgaat. Een knuffel is een krachtig middel om een kind iets te leren.
Kinderen mogen bij ons fouten maken, super belangrijk zelfs! Zonder fouten geen leermomenten. Juist door zelf te ervaren leren kinderen veel, niet door remmende of beperkende woorden van volwassenen. Daar hoort dus ook af en toe een geschaafde knie bij.
​
CREATIVITEIT
​
Naast bewegen kunnen kinderen ook hun creativiteit optimaal ontwikkelen, zowel binnen als buiten. Kinderen spelen met vormloos materiaal zoals zand, modder, steentjes en water en mogen o.a. met bloemetjes en andere dingen uit de tuin gaan knutselen aan de ateliertafel of buiten.
Creativiteit is onmisbaar voor een gelukkig leven. Creatief mogen zijn met veel verschillende materialen maar ook creatief denken in oplossingen zorgt voor veel oplossend vermogen in denken en doen. Dus veel creatief bezig zijn helpt in zelfvertrouwen opbouwen, mening vormen en doorzettingsvermogen te ontwikkelen.
Natuurlijk spelen de ‘grote mensen’ lekker mee!
​